Lid Worden? Huisjes te koop

 

Lijkt een tuinhuisje jou ook wel wat? Leuk! Lees voordat je besluit je in te schrijven ook de huisregels en statuten. Daarin staat belangrijke informatie over het gebruik van tuin, huis en de vereniging.

 

Weet waar je aan begint

Een paar basis beginselen:

Rotterdammers
Om in aanmerking te komen voor een volkstuin in Rotterdam zal je uit de gemeente Rotterdam moeten komen. Dit om vakantie verblijven tegen te gaan en de volkstuinen voor de stedelingen te houden. Wij vragen dan ook bij het daadwerkelijk aangaan van een lidmaatschap om een BRP, dit is een uittreksel uit het basisregister personen van de gemeente die je kan aanvragen bij “mijn loket” .

We zijn geen camping
Ook moet je bij jezelf nagaan waarom je een volkstuin wilt. De gemeente wordt steeds strenger en er mag buiten een huisje van 25 m2 een open luifeltje van 2,40 diep en een schuurtje van 5 m2 niks bijgebouwd worden! Het is een volkstuin, geen camping. Houtkachels en open vuurtjes worden verboden, BBQ alleen met gas of houtskool, niet met hout!! Een keertje BBQ is okay maar elk weekend vinden je buren wat minder en die komen ook voor hun rust. Geen grote feestjes met harde muziek of bijeenkomsten op de tuinen.

Leuk, maar ook veel werk!
Voor een volkstuin heb je tijd en geld nodig. Het onderhouden van het huisje en je tuin gaat niet vanzelf, het is een terugkerende bezigheid. Bedenk van tevoren goed of je dit echt wilt! Veel mensen denken "leuk! Een tuintje" dat is ook heel leuk maar ook veel werk. Je tuin moet voldoen aan voorwaarden, regelmatig onderhouden worden, je huisje moet voldoen aan voorwaarden en onderhouden worden, je pad-kanten en erfgrenzen moeten bijgehouden worden, noem maar op. Hou rekening met 
wekelijks gemiddeld 6 uur tuinonderhoud om je eigen tuin en huisje in orde te houden (gras maaien, snoeien, planten)

Verplichtingen
Ook verwachtten wij dat je naar de ledenvergadering komt, hier wordt over belangrijke zaken gestemd (over het algemeen 1-2 keer per kalenderjaar). Natuurlijk hopen we ook dat je naar de gezellige evenementen komt, feestjes in de kantine voor de vereniging horen er ook bij. Ook wordt er van jou, of jouw partner, verwacht dat je meedraait met de vrijwilligers werkbeurten. 6keer per jaar (1 keer per zes weken) op een zaterdagochtend moet iedereen zijn of haar werkbeurt doen. Als je deze niet doet krijg je een boete van 25 euro per werkbeurt.  Misschien wil je meer voor de vereniging betekenen, we hebben verschillende commissies die altijd mensen kunnen gebruiken. Wij bestaan ten slotte uit allemaal vrijwilligers, tuinders die zich vrijwillig inzetten om alles in goede banen te leiden!

 

De basiseisen:

 • Je kan je alleen inschrijven als je een inwoner en woonachtig bent in Rotterdam. Dat laat je ons zien aan de hand van jouw GBA (Gemeentelijke Basis Administratie) Woont u buiten de gemeente Rotterdam heeft reageren geen zin.
 • U dient ouder zijn te zijn dan 18 jaar.
 • Laat via het onderstaande formulier eerst je gegevens achter. Wij nemen daarna contact met je op en nodigen je uit voor een gesprek om de mogelijkheden en wensen te bespreken. We werken met vrijwilligers dus er kan soms enige tijd overheen gaan voor u een reactie krijgt. Langskomen voor inschrijving heeft geen zin.  
 • Alleen leden van onze vereniging kunnen een tuinhuisje bezitten. 
 • Na acceptatie dien je inschrijfgeld te betalen en wordt je aspirant-lid.
 • Op volgorde van inschrijving worden potentiële kopers uitgenodigd. Komt u na een uitnodiging zonder afmelden niet opdagen proberen we het een tweede keer. Gebeurt dan hetzelfde halen wij u van de wachtlijst. Inschrijfgelden wordt niet gerestitueerd.
 • De huisjes zijn op zicht door opgeleide taxateurs op waarde geschat. Op zicht, want zo is bijvoorbeeld het prikken in hout niet toegestaan.
 • Schuur en schutting worden meegenomen in de taxatie. Net zoals de waarde van de planten in de tuin. Dit vormt tezamen een prijs exclusief eventuele kosten voor overname.
 • Hou er rekening mee dat een volkstuinhuis in de loop van de jaren altijd in waarde VERMINDERT. Het is geen markt van vraag en aanbod, waarbij de vraagprijs langzaam opgedreven wordt, zoals bij de gewone huizenmarkt. Dat betekent dat investeringen die je doet aan je tuinhuis voor je eigen gebruik zijn, niet ter waardevermeerdering. De aanschaf van een nieuw dak van 1.000 euro betekent niet dat je tuinhuis ineens 1.000 euro meer waard geworden is.
 • De overname is gebaseerd op een reëel bedrag voor de over te nemen goederen. Dit is ter beoordeling van het bestuur. Dit gaat altijd in goed overleg met de verkoper. Het bestuur van de vereniging staat hier buiten.

 

Bij de overdracht houden we rekening met het volgende.

 • De verkoper heeft aan het begin van het jaar alle kosten voor het jaar reeds voldaan en ontvangt bij de overdracht de niet genoten maanden retour.
 • De koper betaalt de resterende maanden.
 • De verbruikskosten zoals water en elektra voor het lopende jaar betaalt de verkoper tevens bij overdracht. 
 • De overdracht wordt financieel en administratief begeleid door het bestuur. Er wordt commissie berekend over de taxatieprijs (excl. overname)

 

Interesse? Klik dan op onderstaande link en vul het formulier in. Na het indienen van een inschrijfverzoek sturen wij je dan meer informatie en nemen daarna zo spoedig mogelijk contact met je op voor een intakegesprek en bespreken wat de mogelijkheden zijn. Houdt uw spambox in de gaten!

 

MELDPUNT ‘IK ZOEK EEN VOLKSTUIN IN ROTTERDAM’

 

In de gemeente Rotterdam is de vraag naar volkstuinen groot. Het aanbod is beperkt en de wachtlijsten zijn lang. Stichting Volkstuindersbelangen Rijnmond wil in kaart brengen hoe groot het te kort aan volkstuinen is.

Als u op zoek bent naar een volkstuin in Rotterdam, vragen wij u om zich te registreren op het meldpunt ‘Ik zoek een volkstuin in Rotterdam’. Zo kunnen wij de gemeente aantonen dat het aantal volkstuinen niet verkleind, maar juist vergroot moet worden.

Registreren kost u niets en verplicht u tot niets. Ga naar www.volkstuindersbelangen-rijnmond.nl en meld u aan.


Onderstaande huisjes zijn momenteel beschikbaar in verschillende prijsklassen.

Prijscategorieën tuinen:

A €1500, sloophuisje, herbouwplicht
B € 1500 tot € 4500
C € 4500 tot € 10.000
D € 10.000 en hoger

Prijzen gebaseerd op taxatieprijzen. De vraagprijs kan afwijken. Dit is de onderhandelingsruimte tussen de koper en verkoper.

Grote klussen kunnen plaatsvinden buiten het seizoen tussen 1 november en 1 april. In het seizoen verwachten wij dat de overlast van klussen voor de buren beperkt blijft. Hou er rekening mee dat je evt. een bouwvergunning nodig hebt

HUISJE 1 

Categorie C. Huisje gesitueerd aan de achterkant van het park. Zonnig gelegen. Aanpassingsverplichting: aanwezige kunstgras dient te worden verwijderd.

HUISJE 2 

Categorie C. Zonnig gelegen. Aanpassingsverplichting: o.a. aanbouw moet worden verwijderd, kunstgras in gehele tuin moet worden verwijderd, schuur aan voorkant van de tuin moet worden verwijderd/verplaatst. Aanwezige houtkachel niet toegestaan.